פורטל הקונסולות הישראלי - xBox.co.il

צ'יפ לקריאת הצרובים

כל קונסולה, באשר היא, כוללת בתוכה מאגר אינסופי של משחקים. גם אם השאיפה של כל שחקן הייתה להתנסות במרביתם, ברור שהדבר לא אפשרי, כשעיקר הקושי הוא כלכלי. אחרי הכול, מחיר משחק מקורי כיום, בין אם לXbox, סוני פלייסטיישן, Wii או כל דבר אחר, עולה מאות שקלים. כתוצאה, רבים מהמשחקים בהם אנחנו חושקים נשארים על המדפים בחנות, משאירים אותנו עם מבחר מצומצם מאד של משחקים לקטלוג הביתי שלנו.

ובכל זאת, יש פיתרון, יעיל במיוחד, וקוראים לו צ'יפ. המדובר הוא בפיתרון שיכול להסב כל מכשיר (כמעט) כך שיקרא דיסקים צרובים, שאינם מקוריים. החיסכון הכלכלי שבכך, מיותר אולי לציין, משמעותי בכל קנה מידה. הנה כל מה שעומד בבסיס הצ'יפ.

איך זה מתבצע?

בעיקרו של דבר, כשמדברים על צ'יפים למשחקים צרובים נכנסים לעולם של ה-Modding ("הסבה"). הנחת היסוד היא שכל יצרנית משחקים לא תאפשר להפעיל בהם דיסקים שאינם מקוריים, כלומר, כאלה שעברו תהליך של העתקה, או לחילופין שהורדו מהאינטרנט – זאת מכיוון שהדבר פוגע בהכנסות ממכירת המשחקים.

הסבה היא הפעולה שמנסה לשנות את חוקי המשחק. פשוטו כמשמעו, היא מחליפה רכיבים שונים בחומרת הקונסולה, כך שיפעילו בסופו של יום דיסקים צרובים. היבט אחר של ההסבה הוא צריבת מערכת הפעלה חדשה על המכשיר, שתשנה את תכונותיו במידה רבה.

הסבה, עם זאת, יכולה להיות הרבה יותר מאשר דרך לקריאת משחקים שאינם מקוריים. עבודה מקצועית באמת יכולה להסיר את ההגבלות האזוריות על משחקים או סרטים שונים, להוסיף אפליקציות או נגנים שונים ואפילו לשנות לחלוטין את מערכת ההפעלה של הקונסולה. את ה-Xbox, למשל, אפשר להפוך למחשב אישי לכל דבר ועניין, אם רק יודעים כיצד. וכאן אנחנו מתחילים לדבר על המעבדות המקצועיות, והשירותים המגוונים שהן מציעות.

עסק למקצוענים בלבד

הוספת צ'יפים לקונסולות משחק, חשוב לציין, חייבת להתבצע על ידי בעלי מקצוע מהשורה הראשונה. ואכן, מספר חודשים לאחר יציאתה של קונסולה מסוימת, מצליחים המומחים למצוא דרך "לפרוץ" אותה, ולאפשר את ההסבה. ברמה המעשית, מדובר כאן על מעבדות מקצועיות, שמבצעות לרוב את ההסבה תמורת סכום של כמה מאות שקלים. כשזוהי גם עלות של משחק בודד, ברור מדוע בטווח הארוך ההחלטה על ההסבה מוכיחה עצמה כמשתלמת במיוחד. ואגב, ברור שחנויות המוכרות משחקים לא יציעו לרוב את הפריצה, שפוגעת, מן הסתם, בפרנסה האפשרית שלהם.

יש לזכור דבר חשוב אחר, והוא שפריצת המכשיר היא כר אפשרי פורה ללא מעט בעיות ותקלות, המתגשמות כאשר יד לא מקצועית מתעסקת ברכיבים השונים, שחייבים להיות עדינים: כל פגיעה קטנה עלולה לשבש את פעילות המכשיר לחלוטין. בנוסף על כך, גורם שאינו מהשורה הראשונה עלול להשתמש ברכיבי חומרה שאינם אמינים, ובכך לפגוע במכשיר גם כן.

ומה עושות היצרניות הגדולות?

אין זה דבר מפתיע שיצרניות המשחקים והקונסולות לא מקבלות את הצ'יפים השונים לקריאת צרובים באהבה, בלשון המעטה, והן מנסות להפוך את מלאכת הפריצה למורכבת פי כמה (מה שלרוב לא מסייע להן לאורך זמן): לדוגמא, מייקרוסופט, לפני מספר שנים, הצליחה לחסום את הגישה לאינטרנט למכשירים שונים של Xbox 360, שעברו הסבה זו או אחרת.

מבחינת החוק, התקנות בכל מדינה ומדינה בעולם שונות. בדרך כלל, אין כל מניעה לבצע את הפריצה, אבל בשימוש במשחקים צרובים יש משום הפרה של זכויות היוצרים. אכיפה של כך, חשוב להדגיש, כמעט ולא נעשית, מסיבות ברורות: קשה עד בלתי אפשרי לאתר אנשים שעושים זאת במכשיר הפרטי שלהם.

יש גם חברות שמציעות, בתשלום, פתרונות אחרים. סוני, בזמנו, הציעה ללקוחותיה לרכוש מערכת הפעלה חדשה למכשיר שלהם, עם תכונות נבדלות בכל קנה מידה. ימים יגידו האם יצרניות הקונסולות יצליחו לחסום את המכשיר לחלוטין להסבה, מה שישנה את חוקי המשחק ביחס אליו במידה רבה.